<- Terug naar overzicht

Het gaat hard op technologiegebied.

Door Peter Devos - 01/09/2020


Ik dacht altijd dat ik redelijk 'mee' was met technologie. Ik ben informaticus van opleiding en een gadgetfreak. We hebben in ons gezin een hoop smartphones, laptops en tablets. Toch merk ik dat het de laatste paar jaar echt hard gaat. Meer en meer smart toestellen dringen ons leven binnen. Een paar maanden geleden is dan toch die connected voice driven robotstofzuiger in huis gekomen; de dochter heeft pollenallergie. Een slimme speaker hadden we al. Een Sonos One, altijd goed voor een weersupdate of een grapje. En in de badkamer staat zijn kleine tegenhanger: een Google Home.


Uiteraard hebben de kids draadloze oortjes. En de vriendin heeft een noise cancelling headphone om rustig te kunnen thuiswerken in het Corona tijdperk. Maar ook een smartwatch is sinds vorig jaar deel van mijn leven. Zou ik zonder kunnen? Tuurlijk. Maar het is best wel handig als sporter en controlefreak. En door onze slimme deurbel moeten we niet telkens onze pakjes achterna hollen en kunnen we tegen de bezorger zeggen : 'leg maar langs achter'.

Vorig jaar heb ik ook die oude grijze digicorders buitengesmeten en nieuwe 'cloud based' bakjes binnengehaald. Hierdoor heeft mijn oude plasma TV, die het nog super doet maar toch ooit es vervangen gaat worden door een OLED TV, nu ook toegang tot Netflix en YouTube en wordt het dus een beetje een smart TV. Een wereld ging voor me open. YouTube blijkt, naast puur entertainment, een schat van relevante en professioneel gemaakte programma's te bevatten. Het is ook veel relaxter om die op het grote scherm te zien en erdoor te surfen via het 'baksken'.

En nu moet de verbrandingsmotor ook op de schop. Ik heb altijd een liefde voor auto's gehad en heb met tientallen bedrijfswagens gereden maar mijn beslissing om alvast kabels te laten installeren voor een laadpaal lijkt de goeie te zijn. Ik heb het nogal zwaar zitten voor elektrische wagens. Ik heb in eenzelfde week met een Ferrari 458 kunnen rijden op circuit en een testrit gemaakt met een Tesla Model 3. Beide fantastische wagens maar ik kan me niet van de gedachte ontdoen dat alle auto's met verbrandingsmotor en een 'normaal' interieur uit een vervlogen tijdperk komen. Wie heeft er ooit zo'n ingewikkeld systeem bedacht met versnellingen, koppelingen, brandstofpompen en aparte knopjes voor alle functies? Rechtervoet neer: versnellen, rechtervoet af: vertragen. Zo simpel kan het ook.

Waar ik ook naar uitkijk is echt goeie AR. Momenteel kan ik het nog zonder bril stellen (dank u 'krasjes' om me zonder lenzen te laten leven de afgelopen 25 jaar) maar binnen een aantal jaar zal ik moeten kiezen: terug lenzen nemen, een laseroperatie ondergaan of brillen. Als er dan AR brillen op de markt zijn die lijken op gewone brillen en echt meerwaarde bieden, dan is mijn keuze snel gemaakt. Een van de voorlopers op dit gebied is North, deze zomer opgekocht door ... Google. Ook sta ik compleet open voor biometrische systemen. Chipje inslikken om constant mijn hartslag, bloeddruk en andere lichaamswaarden te weten? I'm game. Mijn (virtuele) dokter mag gerust meekijken en me adviseren.

Maar alhoewel het lijkt of de toekomst er nu echt wel is, merk ik dat de wereld op heel verschillende snelheden draait. Vaak komt het uit onwetendheid. Je kan echt niet oordelen over verbrandingsmotor versus elektrische rijden als je nog nooit met een elektrische wagen hebt gereden. Je kan niet zeggen dat een smartwatch nutteloos is als je leefwereld voornamelijk bestaat uit thuis voor de TV zitten. De 'toekomst' in een land als België is ook iets heel anders dan de 'toekomst' in Amerika of China. Zelfrijdende auto's de toekomst? Niet echt, zijn ze al jaren mee bezig. Via een app je hersenen aansturen zodat je beperkingen kan overwinnen de toekomst? Nee, ook niet in 'de toekomst'. Kijk maar naar Neuralink.

En dan word ik een beetje kwaad als u mij toestaat. Waarom kunnen we pas recent mobiel surfen in het buitenland zonder enorm hoge kosten? Waarom kan het in België tot 3 jaar duren om een laadpaal te mogen installeren terwijl het technisch in een paar weken kan? Waarom is 5G uitrollen in België een politiek spel? Waarom lijken de stoplichten in Nederland zoveel efficiënter dan in België? Waarom is een dag thuiswerken in de technologiesector niet verplicht en lossen we zo een deel van het fileprobleem op? Er zijn uiteraard heel verschillende antwoorden op al deze vragen maar het resultaat blijft hetzelfde: verminderde efficiëntie en een topland als België dat op alle gebied vastloopt.

De oplossing? Mss moeten we evolueren naar een onafhankelijk systeem dat de vaak emotioneel geladen beslissingen neemt voor ons. Een A.I. die alle positieve en negatieve aspecten in overweging neemt en dan een beslissing neemt in het algemeen belang, niet omdat iemand luider schreeuwt dan een andere of omdat de een bepaalde beslissing meer persoonlijke winst betekent. Je weet wel, het soort beslissingen waarvan je verwacht dat een politicus en rechter ze op dagelijkse basis neemt … Opnieuw, is dit de toekomst? Nope, already here.

Wat is jullie mening? Zien jullie ook een toename van digitale geconnecteerde systemen in je persoonlijk leven? Vind je dat het al te hard gaat? Of meen je dat we gerust het tempo wat mogen opdrijven om zo een meer duurzame en rechtvaardige wereld te bouwen?


Ook starten?

Zin om door te bomen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Stel een vraag

Vraag een offerte aan


Nood aan een nieuwe website? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan.




Je eigen nieuwbrieven uitsturen? Vul het offerteformulier in.






Contacteer ons

Markebly CommV

Verantwoordelijke
Peter DevosLinkedIn

Adres
Bessenhof 4
9820 Merelbeke
België

Contact
Tel: 0032 496 722734
E-mail: info@markebly.be

BTW-nr
0748.596.015

Peter Devos